Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, December 28, 2011

Trimester Pertama

Alhamdulillah.....aku dah melalui trimester pertama dgn penuh dugaan dan cabaran...

Antara cabaran dan dugaan yg aku lalui :-
 a) Morning Sickness dari minggu ke-6 sampai minggu ke 14(skrg ni....)
b) Masuk wad sbb kerap muntah dan menyebabkan dehydration (kurang air)
c) Takde tenaga nak wat pape....sampai basuh baju pun hubby yg buat
d) Pening kepala sgt2 smp minyak cap kapak dah jd peneman setia xkira masa
e) Sakit2 badan n pinggang....hubby lah jd tukang urut mlm2 smp kul 1-2 pagi....
  - Sungguhnye sgt2 terharu dgn pengorbanan hubby......tqvm....pape pun demi baby yg kami tunggu 5thn.....
f) Mengidam mknan yg pelik2...ermmmm xla sgt cume kalo nak mkn just call mak gtau je...nanti mak masakkan,...terima kasih mak
g) Pedih ulu hati.....antara dugaan yg plg perit nak lalui...sakitnye...
h) Awal2 lg dah ada sintom tekanan darah tinggi....everyday kena monitor tekanan darah....so far dah ok..Alhamdulillah

Pape pun dugaan nye aku tetap tabah n layan je.... aku x kisah janji baby selamat....
Hope...baby walid n mama kuat n sihat....
Walid n Mama xsabar nak tgu our junior lahir nanti.....

Thursday, November 3, 2011

ALHAMDULILLAH...AKHIRNYA...

Setelah 4Thn 10Bln 25Hari kami suami isteri menunggu khabar gembira ini.... pada 2/11/2011 aku disahkan pregnant... Sungguh kami x sangka. Terima kasih pada family & kawan2 yg byk memberi semangat n doa sehingga saya mendapat kurniaan yg tak terhingga ini. To my hubby...terima kasih kerana byk beri dorongan dan semangat...menunggu dgn penuh sabar. Sesungguhnya kuasa Tuhan tu amatlah besar,,, xde siapa sangka rezeki yg nak diberikan olehNya. Syukur Alhamdulillah....

Thursday, October 13, 2011

ANNUAL DINNER 2011 _ PROMAC INDUSTRIES

Pada 1 & 2 October 2011 company aku kerja buat Anuual Dinner kat Genting Highland

 Dari Kiri : Liza, Kak Ina, Noor, Aku ( Gemuknyeee saya) & Ika

 Aku & Ika

 Aku & Kak Ina

 Dari Kiri : Kak Ina's Hubby, Kak Ina, Ika, Aku

IMPIAN 2011

Setelah 5thn menanti.....akhirnye aku n hubby dapat mencapai salah satu impian kami untuk tahun 2011 ni...
Mesti semua org suspen....bkn nak dpt zuriat ye....belum rezeki kami..tp kami dapat memiliki rumah sendiri dari hasil titik peluh selama ni...walaupun rumah teres je tp syukur sgt2


 Ni lah rumah kami...

NUR ALYA ZAHRA BT MOHD FIRDAUZ

Pada 20 September 2011...lahirlah seorang puteri /cucu/cicit sulong dalam keluarga aku....adik aku yg aku cerita kat bawah ni selamat melahirkan baby pertama.

Nama : NUR ALYA ZAHRA BT MOHD FIRDAUZ
Tarikh Lahir : 20 / 9 / 2011 @ 10:23am
Tempat Lahir : Hospital Banting





Orang yg paling happy ialah Baba n Mak aku...sbb dah 5thn aku kawen still belum ada rezeki nak bg diaorg cucu....So Alya adalah sweetheart mereka... Anyway aku bersyukur sgt2 sbb dpt tgk parent aku bahagia n gembira. Tak lupe jgk pada arwah mama .... kalo dia ada dia lbh gembira.....




WE LOVE ALYA........

Tuesday, May 24, 2011

ZURIAT KU!!!!

AMALAN DOA UNTUK MENDAPAT ZURIAT
Setiapkali lepas solat..baca doa ini..

i.) Baca Surah alfatihah
ii) Doa mohon zuriat iaitu surah Al-anbiya ayt 89, Surah Ali Imran ayt 38, surah Al-anbiya ayt 30

Doalah dengan penuh yakin dan berharap..
tolonglah ya Allah.. dengarlah doa aku ini..tolonglah
Ya Allah..

DOA UNTUK KAWAN-KAWAN YANG LAIN 
Di samping berdoa utk diri sndr  doalah untuk kawan2, saudara-saudara kita yang belum mendapat zuriat..
Mohon Ya Allah..kurniakan zuriat kepada mereka yg senasib dgn ku.. sebut nama kawan tu jelas-jelas...
mohon dengan ikhlas pada Allah...Insyaallah..yakinlah..
bila kita doa kebaikan untuk orang lain..insyaallah kebaikan jua akan menemui kita

ASID FOLIC
Kekalkan tabiat makan asid folic.


DOA & KEREDHAAN SUAMI
Minta maaf pada suami..kalo boleh setiap hari sblm tdo tu.. minta doa suami jugak..

Ikhlaslah pada rumahtangga...walaupun kadang kala tewas dgn perasaan ni..
Ya Allah..hari2 kene minta maaf dari suami..
Maklumla isteri ni..mulut .. hati ..kadang2 bila syaitan mula bertenggek kat hati..
hitam legam hati jadinya....smp terlupe syurga tu kat tapak kaki suami..
Hilangkanlah ego.. peluk erat-erat suami..
"B...sama2 la kita usaha & doa...ayg yakin rezeki tu akan berpihak kat kita gak...".


BERAT BADAN
Kawal berat badan..ni lg la cabaran yg paling berat

tp aku akan cube selagi termampu



Ya Allah...
Besar benar ujian dan dugaanMu terhadap umatMu ini Ya Allah
Mampukah umatMu ini memikul dan menggalasnye Ya Allah/...
Aku tahu apabila berkahwin.. zuriatlah pengikat kasih sayang..
Bagi yang masih belum dikurniakan..
percayalah pada ketentuan Allah..
kita usaha..kita doa...dan akhirnye kita kena tawakal dan redha
Tekanan dari family or persekitaran..(itu perkara biasa yg ssh nak kita tepis)
bersabarlah..
biarlah.. anggaplah kata2 sinis dan sindiran mereka sbg satu ujian dan kata2 semangat...mungkin mereka lupe Zuriat adalah kurniaan Allah...kita sbg umatNye hanya mampu berusaha,berdoa dan berserah...Tuhan lbh tahu ape yg umatNye perlukan....

Ya allah.. ujian yang diturunkan adalah semampu yang kita terima..

so.. bakal ibu2 yang masih mencuba..
jangan putus asa.....jika kita rasa kita byk kekurangan...ada insan lain yg lbh besar dugaan mereka...
 Ada hikmah  atas segala yang berlaku..
kita tak tahu..
tapi kita boleh berdoa dan bermohon
rezeki masing2
Ada yang allah bagi kekayaan harta..
ada yang allah bagi kekayaan kasih sayang..
ada yang allah bagi kekayaan kesihatan..
macam2..
Sentiasa ada kelebihan dan kekurangan nya.
Sempurna di mata manusia...belum tentu sempurna di sisi Allah...
Carilah kesempurnaan hidup dgn mendekatkan diri dgn Allah....


Suatu ketika dahulu aku mmg insan yg sgt sensitif hingga satu tahap aku kecewa...
tapi Alhamdulillah..
masa berlalu..aku makin positif...

 Ya Allah..lindungi aku.. Lindungi aku... lindungi la suami ku ...lindungi la keluarga ku.. 
Ya Allah izinkan aku membahagiakan suami...ayah dan ibu ku...keluarga ku...
Aku redha Ya Allah...

Monday, January 10, 2011

TempAT-tEMPat yg nak dilawati thn ni

Tiap-tiap thn ada je list tpt2 yg nak kami g...pergi atau x bergantung pada
masa
,
duit
yg ada dalam kepala ni nak g.....



Hopefully....thn ni segala percutian dpt disempurnakan mengikut  masa yg dirancangkan......