Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Friday, November 16, 2012

Always in my mind.....

Mama love both of you.... :)

Thursday, November 15, 2012

GELAGAT PUTERI KAMI....

Syukur Alhamdulillah AFRINA membesar dgn sihat dan semakin banyak akal...makin bijak anak AYAH & MAMA...






NUR RAISHA AFRINA BT MOHD NAZRI

Assalamualaikum n salam sejahtera semua....

Alhamdulillah...selepas 5thn 6bln 5hari kami suami isteri dikurniakan zuriat yg kami tgu selama ni...
Pada tanggal 13 Jun 2012 jan 1:18ptg di KPJ Shah Alam Selangor lahirlah seorang puteri yg diberi nama "NUR RAISHA AFRINA BT MOHD NAZRI" secara normal dgn berat ketika itu 2.2kg . Syukur sgt2 sbb kami diberi peluang untuk bergelar AYAH & MAMA setelah byk dugaan dan cabaran yg dilalui...

Terima kasih kepada suami yg sbar menunggu selama ni, keluarga yg byk memberi semangat dan dorongan, kawan2 yg supportive. Terima kasih juga kepada Dr. Siti Esah dan nurse2 di KPJ yg memberi layanan dan rawatan yg terbaik sepanjang saya berada di sana.

Semasa blog ini di update....AFRINA dah pun berumur 5bulan. AFRINA dah pandai meniarap, mulutnye bising je kalo main sorang2 tu...kuat gelak kalo main dgn AYAH. AFRINA sgt mesra dgn sesiapa pun...

AFRINA tgl ngan pengasuh kalo AYAH & MAMA g keje. AFRINA panggil pengasuhnye MAK...Alhamdulillah AFRINA dpt pengasuh yg sgt baik n penyayang.

5minit selepas dilahirkan (2.2kg)

 1bulan (3kg)
  2bulan (4.1kg)

3bulan (5.3kg)

4bulan (6kg)



Monday, January 2, 2012

Doakan Akma...

Assalamualaikum....smlm aku dikejutkan dgn berita wife sepupu aku tenat di hospital (HKL). Td aku meluangkan masa g melawat dia. Dia kat wat ICU tingkat 3 Katil 12. Sungguh sedih n menyentuh hati aku tgk keadaan dia.
Baru je raya haji aritu jumpe dia dlm keadaan sihat walafiat....tiba2 td melihat keadaan nye yg sungguh sayu,,,penuh wayar2 di badan, xsedar n keadaan dia menahan sakit waktu nurse masuk kan ubat.
Doakan akma pulih seperti sedia kala....
Yg lbh tersentuh hati ni bila tgk sepupu aku(Along) dgn keadaan wife dia mcm tu...diaorg baru je kawen bln 3 thn 2011.
Ya Allah....berikanlah sinar kebahagian untuk mereka...sesungguhnye tiada kuasa lain yg dpt menandingi kekuasaanMu....

Wednesday, December 28, 2011

Trimester Pertama

Alhamdulillah.....aku dah melalui trimester pertama dgn penuh dugaan dan cabaran...

Antara cabaran dan dugaan yg aku lalui :-
 a) Morning Sickness dari minggu ke-6 sampai minggu ke 14(skrg ni....)
b) Masuk wad sbb kerap muntah dan menyebabkan dehydration (kurang air)
c) Takde tenaga nak wat pape....sampai basuh baju pun hubby yg buat
d) Pening kepala sgt2 smp minyak cap kapak dah jd peneman setia xkira masa
e) Sakit2 badan n pinggang....hubby lah jd tukang urut mlm2 smp kul 1-2 pagi....
  - Sungguhnye sgt2 terharu dgn pengorbanan hubby......tqvm....pape pun demi baby yg kami tunggu 5thn.....
f) Mengidam mknan yg pelik2...ermmmm xla sgt cume kalo nak mkn just call mak gtau je...nanti mak masakkan,...terima kasih mak
g) Pedih ulu hati.....antara dugaan yg plg perit nak lalui...sakitnye...
h) Awal2 lg dah ada sintom tekanan darah tinggi....everyday kena monitor tekanan darah....so far dah ok..Alhamdulillah

Pape pun dugaan nye aku tetap tabah n layan je.... aku x kisah janji baby selamat....
Hope...baby walid n mama kuat n sihat....
Walid n Mama xsabar nak tgu our junior lahir nanti.....

Thursday, November 3, 2011

ALHAMDULILLAH...AKHIRNYA...

Setelah 4Thn 10Bln 25Hari kami suami isteri menunggu khabar gembira ini.... pada 2/11/2011 aku disahkan pregnant... Sungguh kami x sangka. Terima kasih pada family & kawan2 yg byk memberi semangat n doa sehingga saya mendapat kurniaan yg tak terhingga ini. To my hubby...terima kasih kerana byk beri dorongan dan semangat...menunggu dgn penuh sabar. Sesungguhnya kuasa Tuhan tu amatlah besar,,, xde siapa sangka rezeki yg nak diberikan olehNya. Syukur Alhamdulillah....

Thursday, October 13, 2011

ANNUAL DINNER 2011 _ PROMAC INDUSTRIES

Pada 1 & 2 October 2011 company aku kerja buat Anuual Dinner kat Genting Highland

 Dari Kiri : Liza, Kak Ina, Noor, Aku ( Gemuknyeee saya) & Ika

 Aku & Ika

 Aku & Kak Ina

 Dari Kiri : Kak Ina's Hubby, Kak Ina, Ika, Aku

IMPIAN 2011

Setelah 5thn menanti.....akhirnye aku n hubby dapat mencapai salah satu impian kami untuk tahun 2011 ni...
Mesti semua org suspen....bkn nak dpt zuriat ye....belum rezeki kami..tp kami dapat memiliki rumah sendiri dari hasil titik peluh selama ni...walaupun rumah teres je tp syukur sgt2


 Ni lah rumah kami...

NUR ALYA ZAHRA BT MOHD FIRDAUZ

Pada 20 September 2011...lahirlah seorang puteri /cucu/cicit sulong dalam keluarga aku....adik aku yg aku cerita kat bawah ni selamat melahirkan baby pertama.

Nama : NUR ALYA ZAHRA BT MOHD FIRDAUZ
Tarikh Lahir : 20 / 9 / 2011 @ 10:23am
Tempat Lahir : Hospital Banting





Orang yg paling happy ialah Baba n Mak aku...sbb dah 5thn aku kawen still belum ada rezeki nak bg diaorg cucu....So Alya adalah sweetheart mereka... Anyway aku bersyukur sgt2 sbb dpt tgk parent aku bahagia n gembira. Tak lupe jgk pada arwah mama .... kalo dia ada dia lbh gembira.....




WE LOVE ALYA........

Tuesday, May 24, 2011

ZURIAT KU!!!!

AMALAN DOA UNTUK MENDAPAT ZURIAT
Setiapkali lepas solat..baca doa ini..

i.) Baca Surah alfatihah
ii) Doa mohon zuriat iaitu surah Al-anbiya ayt 89, Surah Ali Imran ayt 38, surah Al-anbiya ayt 30

Doalah dengan penuh yakin dan berharap..
tolonglah ya Allah.. dengarlah doa aku ini..tolonglah
Ya Allah..

DOA UNTUK KAWAN-KAWAN YANG LAIN 
Di samping berdoa utk diri sndr  doalah untuk kawan2, saudara-saudara kita yang belum mendapat zuriat..
Mohon Ya Allah..kurniakan zuriat kepada mereka yg senasib dgn ku.. sebut nama kawan tu jelas-jelas...
mohon dengan ikhlas pada Allah...Insyaallah..yakinlah..
bila kita doa kebaikan untuk orang lain..insyaallah kebaikan jua akan menemui kita

ASID FOLIC
Kekalkan tabiat makan asid folic.


DOA & KEREDHAAN SUAMI
Minta maaf pada suami..kalo boleh setiap hari sblm tdo tu.. minta doa suami jugak..

Ikhlaslah pada rumahtangga...walaupun kadang kala tewas dgn perasaan ni..
Ya Allah..hari2 kene minta maaf dari suami..
Maklumla isteri ni..mulut .. hati ..kadang2 bila syaitan mula bertenggek kat hati..
hitam legam hati jadinya....smp terlupe syurga tu kat tapak kaki suami..
Hilangkanlah ego.. peluk erat-erat suami..
"B...sama2 la kita usaha & doa...ayg yakin rezeki tu akan berpihak kat kita gak...".


BERAT BADAN
Kawal berat badan..ni lg la cabaran yg paling berat

tp aku akan cube selagi termampu



Ya Allah...
Besar benar ujian dan dugaanMu terhadap umatMu ini Ya Allah
Mampukah umatMu ini memikul dan menggalasnye Ya Allah/...
Aku tahu apabila berkahwin.. zuriatlah pengikat kasih sayang..
Bagi yang masih belum dikurniakan..
percayalah pada ketentuan Allah..
kita usaha..kita doa...dan akhirnye kita kena tawakal dan redha
Tekanan dari family or persekitaran..(itu perkara biasa yg ssh nak kita tepis)
bersabarlah..
biarlah.. anggaplah kata2 sinis dan sindiran mereka sbg satu ujian dan kata2 semangat...mungkin mereka lupe Zuriat adalah kurniaan Allah...kita sbg umatNye hanya mampu berusaha,berdoa dan berserah...Tuhan lbh tahu ape yg umatNye perlukan....

Ya allah.. ujian yang diturunkan adalah semampu yang kita terima..

so.. bakal ibu2 yang masih mencuba..
jangan putus asa.....jika kita rasa kita byk kekurangan...ada insan lain yg lbh besar dugaan mereka...
 Ada hikmah  atas segala yang berlaku..
kita tak tahu..
tapi kita boleh berdoa dan bermohon
rezeki masing2
Ada yang allah bagi kekayaan harta..
ada yang allah bagi kekayaan kasih sayang..
ada yang allah bagi kekayaan kesihatan..
macam2..
Sentiasa ada kelebihan dan kekurangan nya.
Sempurna di mata manusia...belum tentu sempurna di sisi Allah...
Carilah kesempurnaan hidup dgn mendekatkan diri dgn Allah....


Suatu ketika dahulu aku mmg insan yg sgt sensitif hingga satu tahap aku kecewa...
tapi Alhamdulillah..
masa berlalu..aku makin positif...

 Ya Allah..lindungi aku.. Lindungi aku... lindungi la suami ku ...lindungi la keluarga ku.. 
Ya Allah izinkan aku membahagiakan suami...ayah dan ibu ku...keluarga ku...
Aku redha Ya Allah...

Monday, January 10, 2011

TempAT-tEMPat yg nak dilawati thn ni

Tiap-tiap thn ada je list tpt2 yg nak kami g...pergi atau x bergantung pada
masa
,
duit
yg ada dalam kepala ni nak g.....



Hopefully....thn ni segala percutian dpt disempurnakan mengikut  masa yg dirancangkan......

Thursday, December 30, 2010

SELAMAT TINGGAL 2010....SELAMAT DATANG 2011

Lagi sehari je kita akan meninggalkan 2010...rasa2 ada x azam korang yg belum terlaksana/tercapai....
Aku hanya ada 1 azam yg dari thn 2007 smp skrg belum tercapai..agak2 korang ape ek????Rasa ada sesetengah kwn2 dpt meneka....of course la menimang cahaya mata...tp azam aku yg satu ni...sebagai umatNya kita hanya mampu berusaha,berdoa n tawakal...Tuhan yg menentukan.
Aku yakin satu hari nanti pasti Tuhan tu makbulkan doa umatNya ni...pasti ada yg terbaik telah diaturkan...
Azam pertama

 Azam kedua

 Azam ketiga n seterusnya....biarlah rahsia....

Tuesday, December 7, 2010

WeDDing Adik

20hb November baba n mak aku dpt sorang lg menantu....adik aku yg no.3 kawen...
Dpt org dekat je...kanchong,Banting...




 
5 December 2010 - Majlis bertandang adik aku ke rumah pengantin lelaki...

 Pengantin with my parents
 Pengantin with family Pakteh aku
 Kami adik beradik

Saturday, September 18, 2010

HARI RAYA 2010

huhuhu.....thn ni giliran beraya kat kg hubby...so xdpt la bergambar b'gambar ngan family kat cni mcm selalu...
tgk je la gmbr diaorg....mengubat hari yg rindu...
BABA N MAK....

 Dari belakang Kiri (Qaidah, Zahara, Nashriq, Ain)
Duduk dari kiri (Mak & Baba)

My Big Family (Include Atok N Nenek)_Sebelah Mak

Adik n Kakcik

Mak (Berdiri), Adik (Duduk Kiri) & Kaklang

Monday, September 6, 2010

PESANAN BUAT SUAMI - Oleh Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.
2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.
3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..
4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.
5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.
6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.
7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.
8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.
9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.
10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?
11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.
12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.
13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.
14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?
15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.
16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.
17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?
18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?
19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.
20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.
21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.
22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali
23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.
Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Sunday, August 22, 2010

HaRI kE-12 PuASa

Semalam(Ahad) hari ke-12 umat Islam berpuasa....semalam saya n hubby g antar adik balik Tg Malim, so kitaorg berbuka kat sana je...(Nasi Beriani Gam). boleh tahan la sedapnye...ramai sgt org berbuka kat kedai tu...kul 6.30ptg dah full (nasib baik kitaorg cepat)...
Lps berbuka ngan adik...kitaorg pun balik kapar...




P/s: Tape xde gmbr sbb xde mood nak amik n bergambar.....

Wednesday, August 18, 2010

Setelah lapan hari umat Islam berpuasa....hari ni masuk hari ke-9....
Setiap hari hubby beli je juadah berbuka kat pasar ramadhan....nanti lps Isyak baru la start masak nasi n lauk2..leh mkn utk sahur sekali...bgn sahur tgl panaskan je..
Sampai saat ni...masih belum berkesempatan berbuka ngan family...baba,mak n adik2...maaf ye...akak xdpt nak balik berbuka sama2..Insyaallah...mgu ni akak balik...

Tuesday, August 10, 2010

1st day PuaSA

Hari ni 1st day kita umat Islam berpuasa utk thn 2010.... Oleh krn semangat berpuasa kul 4.30pg dah bangun tuk sahur, panaskan lauk2 yg dimasak mlm nyer. dah siap hidang semua..baru kejutkan hubby...ermmmm....nama pun suami(lelaki) nak bgn ckup la payah...baru hari pertama...nanti dah masuk mgu ke-2...ke-3 lg la payah...

Duduk buat keje kat opis ni sambil memikirkan ape nak masak arini...lama2 mengantuk dibuatnyer...hope puasa thn ni dpt g terawih...


"SELAMAT BERPUASA"

Sunday, August 8, 2010

SaLAm RamADHan

Assalamualaikum...

Semperna Menyambut RAMADHAN Tahun Ni..Saya (EMMA) Dan Suami (NAZRI) Memohon Maaf Jika Ada Salah Dan Silap,Terlanjur Kata N Perbuatan. Semoga RAMADHAN Thn Nie Membawa 1000 Makna Utk Kita Semua...Sama2 La Kita Menghayati RAMADHAN...


 SALAM RAMADHAN :)